RE-CLAIMING SPACE

©Rosa Schutzendorf

RE-CLAIMING SPACE

2021

Khadija El Kharraz Alami nodigt voor elke editie van Re-claiming Space een andere gast uit op het toneel. Het kan een performer zijn, een kunstenaar, acteur, schrijver, mens, danser…. De toeschouwer maakt hun eerste ontmoeting mee. Re-claiming Space is een onderzoek naar de ruimte van het vrouwzijn en hoe deze te ontstijgen.

Voor deze editie van Re-claiming Space heeft Khadija de Braziliaanse theatermaker Rodrigo Batista uitgenodigd. Rodrigo runde jarenlang een gewaardeerd theatergezelschap in São Paolo alvorens hij naar Nederland kwam. In zijn werk onderzoekt hij hoe politieke statements opgevoerd kunnen worden en wat voor soort artistieke houding een echte opstand kan triggeren. Zijn activisme reikt verder dan de theatermuren, zo reageerde hij een jaar geleden met een tweetalig manifest (ter bevrijding van de theaterpraktijken van o.a. discriminerend klasse-denken) op twee recensies over de voorstelling De Meiden van Dood Paard, waarin hij de rol van Madame speelde.

In de performance gaat Khadija El Kharraz Alami in op vrouwelijk schoon, kwetsbaarheid, ongehoorde stemmen, het fysieke en onderbelichte vrouwelijke perspectieven; “re-claiming space by sharing space.” Haar onderzoek is geïnspireerd door onder meer De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estés en Your silence will not protect you van Audre Lorde. Ze wil in haar werkproces niet alles van tevoren vastleggen, maar de performance laten ontstaan op het moment zelf. Kaaitheater interviewde Khadija over Re-claming Space, lees het artikel hier.

Nederlands en Engels gesproken

Deze voorstelling was onderdeel van Art of Performing 2021 van Theater Rotterdam. De internationale producties in dit programma sluiten aan bij het ritme van Rotterdam en het artistieke DNA van de stad. Rauw, brutaal, onorthodox en een live ervaring.

concept en spel Khadija El Kharraz Alami gast Rodrigo Batista kostuumontwerp, posterontwerp Rosa Schützendorf video Julie De Clercq costumière Anna Luka da Silva dramaturgisch advies Esther Severi productie Kunstenwerkplaats de Pianofabriek coproductie Kaaitheater, Productiehuis Theater Rotterdam, NtGent, Frascati Theater met dank aan de Nederlandse Ambassade